SHARE

Učešće u crowdfunding platformama preduzetnicima sa Balkana predstavlja prosto rečeno komplikaciju zbog specifičnih uslova funkcionisanja tih serivisa, ali bi tim mukama uskoro trebalo da dođe kraj sudeći prema najnovijim informacijama koje dolaze iz najpopularnije kompanije tog tipa, američkog Kickstartera.

Za sada jedina mogućnost za pokretanje kampanje na Kickstarteru sa ovih prostora je da pokrenete kompaniju u Americi (i dobijete SSN kao fizička osoba) što se pokazalo kao značajna prepreka za preduzetnike početnike koji kapital traže putem crowdfundinga.

Ipak, prema najavama koje dolaze iz Slovenije, Kickstarter sasvim izvjesno stiže u tu državu, a uskoro i u Hrvatsku. Naime, jedna od šefica u kompaniji Kickstarter Heder Korkoran (Heather Corcoran), najavila je dolazak te kompanije na naše prostore, piše Crowdfunding.hr.

Ona je zadužena je za projekte tehnologije i dizajna u Evropi i Velikoj Britaniji, dolazak u Sloveniju iskoristila je kako bi razgovarala sa preduzetnicima, predstavnicima banaka i Američkom ambasadom u Sloveniji o mogućnostima otvaranja Kickstartera.

Naravno, čelnim ljudima Kickstartera nije tek onako „dunulo u glavu“ da šire poslovanje u Sloveniju, već je to prevashodno zasluga tamošnje fenomenalne startap zajednice i njihovih ranijih uspjeha u crowdfunding projektima.

Prosjek uspješnosti projekata na Kickstarteru je otprilike 35%, ali gledajući samo Sloveniju taj procenat je čak 55%. To je jedan od razloga zašto Kickstarter ozbiljno razmatra dolazak u Sloveniju.

– Što se Kickstartera tiče, mi bismo se već otvorili prema Sloveniji. Nama je naprosto nevjerovatno da jedna tako mala zemlja ima toliko uspjeha. Uvijek se veselimo u kompaniji kada vidimo novi slovenački projekat – kazala je Korkoran i dodala kako najveća prepreka za otvaranje prema novim zemljama nije Kickstarter nego Stripe.

To je kompanija koja obavlja procesiranje plaćanja putem kreditnih kartica putem interneta.

– Čim nam Stripe to omogući dolazimo u Sloveniju – kaže Korkoran i (neformalno) dodaje  da je odmah nakon Slovenije u planovima Kickstartera na redu Hrvatska, što je nadamo se nezaustavljiv talas koji će se širiti dalje na istok i omogućiti balkanskim preduzetnicima da mnogo lakše počnu koristiti čari crowdfundinga.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here