SHARE

WWW – Njemački Franhofer institut za integrisana kola, agencija koja je izmislila i patentirala najpoznatiji muzički format savremenog doba mp3, zvanično je objavila da prestaje sa licenciranjem patenata za ovaj format.

– Razvoj mp3 započeo krajem 80-tih godina na Fraunhofer IIS, na osnovu prethodnih rezultata razvoja na Univerzitetu Erlangen-Nuremberg. Iako postoji niz efikasnijih audio kodeka sa naprednim funkcijama koji su danas dostupni, mp3 je još uvijek vrlo popularan među korisnicima. Međutim, većina savremenih medijskih usluga, kao što su streaming na TV i radio stanicama koriste moderne ISO-MPEG kodeke, kao što su oni iz AAC porodice ili u budućnosti MPEG-H. Oni mogu pružiti više mogućnosti korisnicima i dati bolji kvalitet zvuka po znatno nižem bitrateu u odnosu na mp3 – kaže se u saopštenju.

To naravno ne znači da će svi MP3 fajlovi pohranjeni na vašem hard disku prestati da rade, ali ne očekujte da vidite mnogo novih uređaja sa ugrađenom podrškom za mp3 format u budućnosti.

Za mnoge ljubitelje muzike, uključujući i potpisnika ovih redova, MP3 ima mnogo dublje značenje nego samo format datoteke. Odrastajući na Balkanu 90-ih meni kao klincu, zapadni izvođači nisu bili tako lako dostupni kao što je to danas. Dakle, šta je klinac mogao da uradi kada krene u potragu za novim rock i drugim izdanjima sem da preore internet.

Da nezaboravimo da su za taj period vezani i počeci internet provajdinga na ovim prostorima, pa se download na dial-up liniji zbog sporosti često pretvarao u mazohističke preformanse, ali šta je sva ta muka nasuprot onom nejverovatnom osjećaju da vam stotine numera omiljenih izvođača staje na jedan CD, dok ostali smrtnici imaju tek po desetak numera na disku.

Iako odlazi u više nego zasluženu penziju MP3 format će zlatnim slovima ostati upisan u istoriji računarstva, makar samo zbog toga što je milionima klinaca (i ne samo klinaca) širom svijeta omogućio da dođu do dugo željenih numera i da ih sve sakupe bez mnogo muke. Rest in peace MP3.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here