SHARE

Generacija Z je popularni naziv za osobe rođene nakon 1995. godine i oni su ti koji će donositi trendove, mijenjati svijet u kojem živimo i za desetak godina postati najveća potrošačka grupa na planeti. Zato je za brendove i kompanije sada vrlo važno da zauzmu pozicije i nauče što više o životu i navikama tih mladih ljudi, jer već sada GenZeri (Gen Zers) samo u SAD-u godišnje potroše oko 44 milijarde dolara.

Kada smo pisali o industriji tetoviranja govorili smo o Milenijumašima (Milenijalci, Millenials) generaciji koja je postala punoljetna nakon 2000. Oni su prva generacija koja je odrasla uz tehnološku revolucija koja se odvijala pred njihovim očima. Oni su prvi poremetili tradicionalne načine socijalizacije, kupovine i uostalom gotovo svih drugih segmenata života i rada.

Kompanije su trošile stotine miliona dolara da istraže kako da dopru do te nove milenijumske generacije i taman kad su se koliko toliko prilagodile, stiže nam generacija Z, koja je još zahtjevnija, tehnički potkovanija, nestrpljivija, brža, sa više očekivanja, ali i spremnija da prihvati nove brendove i trendove što je velika šansa za startape budućnosti.

Dok su Milenijalci izazivali kontroverze sa filozofijom „Daću otkaz i nastaviti da živim svoje snove“, Generacije Z je tiho učila iz daleka. Metaforički rečeno, oni su najmlađi brat ili sestra za stolom, onaj klinac koji je postao mudar samo od gledanja i učenja na greškama starijih. Zato već sada neki brendovi, biznis influenseri i lideri u različitim industrijama već traže odgovarajući način kako da pravilno komuniciraju sa tom demografskom grupom.

Preduzetnička basna

Deep Patel, autor preduzetničkog bestselera „A Paperboy’s Fable: The 11 Principles of Success“ koji o Genzerima piše za Forbs, Entrepreneur, The Huffington Post i druge značajne medije kaže da će do 2020. godine, potrošnja generacije Z progutati 40 odsto globalnog tržišta proizvoda i usluga.

– Kako sam i ja GenZer, ovo je činjenica koja me fascinira. To je ono što je izazvalo moj interes za rad sa brendovima i pojedincima kojima i dalje nije jasno šta je to što potrošači iz generacije Z zapravo žele da čuju, gdje idu da bi prikupili informacije, koje su za njih najznačajnije platforme i šta je to što zadržava njihovu pažnju – kaže on.

Patel ukazuje na nekoliko stvari na koje bi preduzetnici i kompanije trebalo da obrate pažnju kada kreiraju ili nude proizvode GenZerima.

– Oni su prva generacija koja nikada nije upoznala život bez lakog pristupa internetu i mobilnih tehnologija. Kao rezultat toga, oni su najviše tehnološki potkovana generacija do sada i vrlo su svijesni koliku vrijednost ima njihovo vrijeme i pažnja. Oni ne sjede tražeći proizvode i usluge putem oglasa. Ono što GenZeri traže je vrijednost – ističe on.

Patel dodaje da današnji klinci žele resurse, kanale i profile na kojima će naći ono što traže, bilo da je riječ o zabavi, sticanju znanja ili tutorijalima. Ako ispred njih postavite više kapija koje ih vode do cilja oni se, kako kaže, neće žaliti jednostavno će samo preći na neki drugi resurs.

Takođe je vrlo važno da kompanije obrate više pažnje na njihove web i mobilne prezentacije jer GenZeri ne žele ništa što izgleda staro ili van trenda.

– Ako vaša web stranica izgleda kao da je napravljena prije 10 godina, GenZerima nije važno šta je vaša poruka, sve to već izgleda staro. Vaše web stranice treba da budu maksimalno prilagođene ručnim uređajima. Profilna slika treba da izgleda kao da je nedavno napravljena. Slika na hederu mora biti svježa i čista. Vaš sadržaj mora biti privlačan. GenZeri su profesionalci u korišćenju interneta, i nije bitno ako je biznis koji vodite star 20 godina, ako izgledate neprofesionalno i van trenda, nećete zadržati njihovu pažnje duže od jedne sekunde – ističe mladi stručnjak.

GenZeri, dodaje on, vrlo dobro poznaju moć tehnologije i interneta. Mnogi od njih žele da postanu internet influenseri ili žele da ostvare neki drugi vid onlajn karijere pa ih ne smijemo posmatrati samo kao klijente i potrošačku grupu.

– Bilo da je riječ o veliko brendu ili malom biznisu, kompanije treba da razumiju da GenZeri na mnogo načina nisu samo potrošači, oni mogu biti i konkurenti. Dakle, kada predstavljate sadržaj na netu, GenZeri ne treba da imaju utisak kako od njih nešto tražite. Kompanije treba da sarađuju sa GenZerima, da im pomažu i da ih osnažuju – zaključuje Petel.

Paklenih osam sekundi

Nekoliko studija je pokazalo da velika većina GenZera ima „filter od osam sekundi pažnje“. Riječ je o fenomenu prema kojem je osam sekundi prosječno vrijeme koje imate da zainteresujete Genzera za vaš post. Prosto rečeno ako želite da GenZer klikne na vaš blog, pogleda video ili vašu Instagram fotku, potrebno je da mu pomognete da shvati šta je sadržaj posta, zašto bi to njega uopšte interesovalo i kako će mu to pomoći ili ga zabaviti.

Postići sve to za osam sekundi je prava umjetnost, pa će kvalitetni kreatori reklamnih sadržaja biti sve traženija roba na tržištu.

Zato imajte u vidu da su GenZeri potpuno video orjentisani. Ova demografska grupa je visoko vizuelna i prije će pogledati video nego čitati tekst. Kompanije i preduzetnici koji se i dalje oslanjaju na stare metode animiranja potrošača, mogu izgubiti kompletnu generaciju.

Nedavno istraživanje je pokazalo da 95 posto GenZera koriste YouTube. Taj podatak je impresivan sam po sebi, ali kad pogledate malo dalje, shvatićete koliko je zapravo važan YouTube, kao i drugi društveni mediji. Polovina korisnika kaže da ne bi mogla zamisliti život bez društvenih medija, ali i dalje važi onaj princip od osam sekundi pažnje koje mogu pokloniti vašem brendu da bi ih zainteresovali.

Dakle, osam sekundi je sve što imate da navučete GenZera u zagrljaj vašeg brenda, zato dobro vodite računa o tome šta objavljujete, ako želite da vas uopšte uzmu u razmatranje.