SHARE

PODGORICA – Planeta se uvijek okretala na energiji i entuzijazmu preduzetnika. Naučnici probijaju granice, kreiraju i pronalaze nove tehnologije, ali da nije preduzetnika, nauka nikada ne bi izašla iz laboratorija.

Ako ti je plan da svoj život držiš u svojim rukama, umjesto da se prepuštaš strujama okoline, onda je možda preduzetništvo pravi put za tebe. Ako želiš da napraviš nešto stvarno veliko, onda je za tebe startap preduzetništvo.

Uvodni pasus je dio najave za priručnik “Kako pokrenuti startap iz Crne Gore” autora Dražena Žujovića pokretača prvog crnogorskog startapa Tour Via Me, koji će uskoro biti objavljen u izdanju UNDP Crna Gora.

Riječ je o brošuri koja čitaoca na zanimljiv i originalan način uvodi u svijet startapa kroz prizmu autorovog iskustva i rada sa mnogim najvažnijim akterima crnogorske i svjetske startap zajednice.

Priručnik je većsada dostupan u online formatu i možete ga preuzeti sa zvaničnog sajta UNDP Crna Gora klikom na ovaj link.

– Startap priručnik “Kako pokrenuti startap iz Crne Gore” je objavljen i dostupan. Nakon pisanja nekoliko, odlično prihvaćenih, tekstova na temu startapa za Digitalizuj.Me, pošlo se korak dalje, i u saradnji sa United Nations in Montenegro sam napisao priručnik koji sadrži sve informacije koje su potrebne nekom ko želi da počne, ili je počeo da se bavi startapom. U priručniku su date i preporuke za unapređenje startap ekosistema u Crnoj Gori. Veliko hvala UNDP u Crnoj Gori što su pomogli da se realizuje ideja da napravimo ovakav priručnik, nadam se da će mnogima biti koristan – napisao je Žujović na facebook stranici Startup Montenegro.

U uvodnom dijelu brošure se počinje od objašnjavanja termina startap tačnije razlike između značenja tog pojma na Zapadu i u Crnoj Gori.

–  Zbog toga što se klasični biznisi nazivaju startapom – opštine, vlada, privrednici i univerziteti će propuštati dobre prilike – kaže Žujović na početku priručnika.

On ukazuje na osnovnu razliku između klasičnog početničkog biznisa i startapa navodeći jednu od najprihvaćenijih definicija.

–  Startap je inovativan tehnološki biznis koji ima potencijal brzog rasta i visokih dometa. Ako posmatramo stvari crno-bijelo, startap je mnogo rizičniji od klasičnog biznisa. Sa druge strane, vrijednost prosječnog startapa koji uspije je neuporedivo veća od vrijednosti prosječnog klasičnog biznisa. Startap je rizičniji jer je teško predvidjeti hoće li tržište prihvatiti inovaciju koju neki startap unosi – navodi Žujović.

On takođe ističe značaj inovativne ideje kao i najčešće predrasude koje se odnose na samu ideju kao prvi korak u pokretanju startapa.

– Jedna od najčešćih predrasuda u vezi sa startap idejama je “smisliću ideju, prodaću je i zaraditi milione”. Ideju ti niko neće kupiti, kupiće tvoju uspješnu kompaniju kad dobru ideju sprovedeš u djelo – pojašnjava Žujović i pominje primjer mnogih uspješnih preduzetnika kojii kažu da su ideje bezvrijedne kako bi potencirali značaj važnosti njene realizacije.

Autor na zaista zanimljiv i pitak način objašnjava takozvane “Slatkiš startap ideje”.

– Igrica Angry Birds je primjer Slatkiš startap ideje. Zabavna je, “zarazna” i odlična za “ubijanje vremena”. Teško da se još nešto može dodati ovoj listi. Kompanija koja je napravila Angry

Birds je prije nje napravila 51 igru – navodi Žujović i dodaje da niti jedna od njih nije doživjela komercijalni uspjeh.

Startap ideje su, kako navodi autor, ideje kako da se neki problem značajnog broja ljudi ili biznisa riješi.

– Ideja na kojoj je radio moj startap je sasvim slučajno bila dobra ideja. Kažem sasvim slučajno, jer smo u procesu formiranja ideje pratili pomenutu formulu, a nismo bili svjesni da takva formula uopšte i postoji. Vrlo lako nam se moglo desiti da nam je ideja potpuni promašaj – objašnjava on.

Žujović u nastavku priručnika objašnjava sve segmente u pokretanju i razvoju startapa i bez pretjerivanja možemo zaključiti da je riječ o kapitalnom djelu iako je u pitanju brošura. Kažem kapitalnom jer je Žujovć na ovaj način omogućimo mnogim mladim osobama zainteresovanim da uđu u svijet startapa da na jednom mjestu nađu gotovo sve što im je potrebno kako bi osnovali uspješan startap.

Naša redakcija je kontaktirala Žujovića koji nam je potvrdio vijest o izlasku brošure, a intervju sa autorom ćemo objaviti u nekom od narednih brojeva.

Prevaziđite nedostatak znanja i iskustva

– Čini mi se da sam sa svojim startapom napravio svaku moguću grešku koju sam mogao napraviti (ne baš svaku, ali jesam dosta). Razlog je bio nedostatak znanja i iskustva. Kasnije smo shvatili da bismo veliku većinu tih grešaka vrlo lako izbjegli da smo na vrijeme razgovarali sa mentorima. Prva stvar koju treba da uradiš kad imaš startap ideju je – razgovaraj sa mentorima. Oni pomažu startapima potpuno besplatno – navodi Žujović pozivajući mlade startapere da uče n anjegovim a ne na sopstvenim greškama.