SHARE

WWW – Kompanija Tesla predstaviće 16. novembra svoj električni kamion, saopšteno je u utorak putem e-mail poziva koji su poslati medijima širom svijeta. Na pozivnicama se, kako prenose tehnološki portali, vide obrisi novog kamiona ali i dalje je kamion uglavnom u sjenci, dok se jasno vidi jedino oblik prednjih svjetala koje smo vidjeli u ranijim tizerima.

Prvobitno je planirano da električni kamion bude predstavljen oktobra, izjavio je izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk, ali je prezentacija odložena do novembra nakon što je kompanija odvojila vrijeme i sredstva za kreiranje postrojenja za proizvodnju solarne energije u Portoriku, kao dio kampanje za smanjenje uticaja uragana.

U međuvremenu, Daimler je predstavio sopstveni teretni električni kamion sa 350 kilometara dometa bez punjenja. Prema informacijama sa kojim se barata u javnosti, Teslin kamion može da pređe između 300 i 450 kilometara razdaljine, što bi zahtjevalo značajan kapacitet akumulatora s obzirom na vučnu snagu kamiona za koju Tesla cilja.

Elon Musk je rekao da su tokom dizajniranja kamiona blisko sarađivali sa kompanijama koje pružaju usluge logistike i da je njihov doprinos bio koristan u stvaranju vozila koji će se odgovoriti potrebama komercijalnih operatera.

Sadašnji domet električnih kamiona je pogodan samo za kratke ili srednje vožnje, ali bi u nekim područjima mogli da se koriste za međugradske relacije ili za prevoz robe od grada do luke što bi u budućnosti trebalo da bude znatno isplativije u poređenju sa korišćenjem fosilnih goriva.

Druga karta na koju Tesla igra, a što nismo vidjeli kod konkurencije mogla bi da bude neka vrsta autonomnog upravljanja vozilom, poput akutomatskog kopilota u avionima.

Ipak, uskoro ćemo dobiti odgovore na mnog apitanja kada je riječ o Teslinom električnom kamionu – već sledeće sedmice na događaju koji će se održati u okolini Los Anđelesa.