SHARE

BEOGRAD – Startapi čiji su pokretači i osnivači stručnjaci iz Crne Gore zainteresovali su veliki broj globalnih investitora na šestom Beogradskom investicionom forumu BVF 2017, koji je prošle sedmice održan u Beogradu.

Riječ je o najvećem regionalnom događaju posvećenom investiranju u startape koji je ove godine okupio 30 inovativnih preduzetnika iz više od deset zemalja kao i više od 50 investitorskih kuća, a tri od 30 izabranih startapa pokrenuli su preduzetnici iz Crne Gore.

Novi uspjesi

The Badger, Talkini i More Money imali su odlično predstavljanje na Forumu i skrenuli na sebe pažnju mnogih investitora sa kojima na licu mjesta pregovarali o novim investicijama i tako prokrčili put za dalji rast i napredak njihovih kompanija.

Iako su “naši” startapi ustvari kompanije sa sjedištima u SAD, Poljskoj i Estoniji bilo je zadovoljstvo gledati naše stručnjake kako nimalo ne zaostaju za svjetskom konkurencijom što je i pokazatelj da domaća pamet ima veliki potencijal i svijetlu perspektivu u startap industriji na globalnom nivou.

Ne treba zaboraviti činjenicu da su ove godine na BVF učestvovale investitorske kuće sa svih kontinenata, među kojima i one koje raspolažu fondovima vrijednim nekoliko milijardi dolara.

Član organizacinog odbora festivala i najzaslužniji za perfektnu organizaciju BVF 2017 Aleksandar Bijelić kazao je za Dnevne novine da je prolazak tri startapa koje su pokrenuli crnogorski timovi među trideset najboljih samo po sebi uspjeh jer to čini deset odsto od ukupnog broja finalista.

– Rekao bih da je srpska i crnogorska startap scena na sličnom nivou. Srpska je naravno nešto ispred u procesu razvoja ali je to najvećim delom zbog veličine tržišta – istakao je on.

Bijelić je dodao da se u Crnoj Gori rade odlične stvari kada je riječ o razvoju startap zajednice apostrofirajući ulogu i značaj NVO Digitalizuj.me.

– Mislim da je Digitalizuj.me fantastičan projekat, ta ekipa ljudi radi neverovatno kvalitetne stvari što se i vidi po kvalitetu kompanija čiji osnivači dolaze iz Crne Gore – zaključio je.

On se osvrnuo i na saradnju sa drugim subjektima iz crnogorske startap zajednice kao đto ej nedavno otvorena Digitalna fabrika.

– Imali smo prilike i da sarađujemo sa Mtelom koji je pokrenuo digitalnu fabriku kao prvi pravi akcelerator u Crnoj Gori što će dati dodatni zamah razvoju crnogorske satrtap zajednice i industrije – kazao je Bijelić dodajući da su problemi sa kojima se suočavaju preduzetnici u obje države slični.

Kao osnovni problem za domaće startape naveo je veličinu tržišta.  

– Na žalost ono što muči preduzetnike u Crnoj Gori pa i u Srbiji je veličina tržišta kada govorimo o globalnoj startap industriji. Mi smo hteli to da priznamo ili statistička greška na nivou velikih zemalja i onda je njima nekad lakše da to centralizuju u jednoj zemlji nego da imaju veliki broj predstavništava. Ipak verujem da će sa digitalnim granicama koje nestaju biti mnogo lakše za pamet iz Crne Gore i ono znanje koje dolazi odatle sve lakše i lakše nalaziti put do kapitala – zaključio je on.

Događaj godine

Beogradski investicioni forum se inače smatra najvažnijim događajem u regiona kada je riječ o investiranju u startape što je potvrdilo prisustvo premijerke srbije Ane Brnabić kao i velikog broja medijskih kuća iz regiona i svijeta.

Brnabić je rekla da je vizija vlade Srbije da se posle teških strukturnih reformi koje je sprovela prethodna vlada zahvaljujući čemu je napravljena makroekonomska stabilnost i fiskalnu konsolidacija da se napravi rast na zdravim osnovama, a to su povećanje izvoza i produktivnosti, na čemu treba da radi sadašnja vlada.

– Borimo se u regionu za investicije poslovnom klimom, subvencijama i povoljnim poslovnim okruženjem. Da bi imali održivi i dinamičan rast moram oda se okrenemo ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i to ova vlada mora da uradi. Nisam sigurna da ćemo moći u ovom mandatu da završimo, ali bar da napravimo iskorak – naglasila je ona.

Premijerka Srbije je dodala da je cilj digitalizacija i obrazovanje, kao i inovacije i veći fokus i investicije u nauku, istraživanje i razvoj, preduzetništvo i kulturu, što bi moglo da važi i za Crnu Goru ako želimo da dostižemo standarde razvijenih zemalja Evrope i svijeta.