SHARE

VAŠINGTON – Najveći američki tehnološki giganti, njih 162, uključujući Google, Microsoft, Facebook, Amazon i druge, uložili su izvještaj apelacionom sudu SAD-a na drugu naredbu predsjednika Donalda Trampa kojom se ograničava ulazak u zemlju putnicima iz šest zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, prenose svetski mediji.

Nakon opisa na nekoliko stranica koji opisuje dostignuća imigranata još od doba Nikole Tesle, u dokumentu zatim navode argumente o tome zašto je nalog (još uvek) nerazuman, ali i nezakonit.

– Kao i prva naredba (predsjednika Trampa) i ova druga reda utiče na fundamentalne promene propisa koji uređuju ulazak u Sjedinjene Države, a nanosi značajne štete SAD-u, zaposlenim u kompanijama, kao i celoj ekonomiji – navode kompanije.

Primer zajedničkog izveštaja najvećih tehnoloških kompanija u SAD pokazuje ustvari koliko je svet tehnologije i računarstva usko povezan na globalnom nivou. Iako tehnološki džin u svetskim razmerama ekonomija SAD bi bez doprinosa imigranata, a naročito onih iz zemalja na koje se zabrana odnosi bila nezamsliva. Ne zaboravimo da najbolji matematičari, programeri, developeri i stručnjaci drugiih profila u SAD dolaze uglavnom “sa istoka” učvršćujući na taj način poziciju SAD-a kao motora razvoja računarske industrije.

Zato su tehno giganti možda prvi put u istoriji našli “najmanji zajednički sadržalac” i zahtev iza kojeg su svi bezrezervno stali. Valjda će neko rijaliti predsjedniku uskoro objasniti da bez imigranata ne bi bilo ni njegovog omiljenog medija Twittera, a ni mnogih ostalih servisa i uređaja bez kojih je život savremenog čoveka praktično nezamsliv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here