Semi Tesla električni kamion predstavljen u Los Anđelesu

87
0
SHARE

LOS ANĐELES – Semi, električni kamion Tesla Motorsa predstavljen je u četvrtak u Los Anđelesu, a ovo teretno vozilo kompanije iz Kalifornije trebalo bi da samo sa jednim punjenjem baterije pređe distancu od 800 kilometara, što je sasvim dovoljno za srednje relacije transporta robe rekao je osnivač Elon Mask na predstavljanju.

Nakon predstavljanja Dajmlerovog električnog kamiona čiji je domet sa jednim punjenjem, kako tvrde proizvođači, oko 350 kilometara svi su sa nestrpljenjem čekali šta će to donijeti Teslin model, a očekivanja stručne i laičke javnosti su ako ne prevaziđena onda sigurno dostignuta.

Nema sumnje da je Tesla napravio vjerovatno tehnološki najnapredniji kamion za koji su narudžbine već počele da stižu, poput najave najvećeg lanca tržnih centara u SAD kompanije Walmart čiji je menadžment naručio 15 električnih Semi modela.

Predstavljanje Tesla Semi kamiona izazvalo je oduševljenje kod publike i radost zagovornika zelene energije, a sama prezentacija bila je više nego spektakularna.

Iako je bilo očekivano da će performanse Teslinog električnog kamiona biti nešto moćnije u odnosu na Dajmlerov model tri puta veći domet nije jedina prednost kompanije iz Kalifornije, već je tu niz pametnih rješenja koja su preuzeta iz ranijih modela Tesla automobila.

Upravo ta implementacija naprednijih tehnologija, poput senzora, kamera i pametnog autopilota su glavna odlika Tesla vozila, a one su sada sastavni dio kamiona Semi, što bi vozačima trebalo da olakša duga krstarenja putevima.

Pored impozantnih performansi ubrzavanja i distance putovanja sa jednim punjenjem, Semi kamioni su, radi veće bezbjednosti opremljeni i senzorima za prepoznavanje objekata, kao i pametnim autopilotom koji omogućava kontrolisanje pravca na putu ali i automatsko kočenje ukoliko je to neophodno.

Unutrašnjost kamiona karakteriše minimalistički dizajn sa volanom u sredini i dva monitora sa strane, pomoću kojih vozači mogu da prate sve potrebne informacije.

Ipak ne treba zaboraviti da je za efektivnu upotrebu ovog kamiona na evropskim putevima potrebno izgraditi infrastrukturu Teslinih superpunjača, kako bi se transport robe mogao nesmetano odvijati.

U narednom periodu se očekuju reakcije konkurencije koja i dalje forsira izdržljive dizel motore, ali i velikih kompanija koje teže bržem i jednostavnijem transportu robe – za čije potrebe će Tesla Semi biti i više nego idealan izbor, upravo zbog odličnih performansi, pa se može reći da je trka za globalno tržište tek počela.